Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

Georgette Douwma/Stone via Getty Images

SOBREVIURÀ EL NOSTRE PLANETA?

Els oceans

Els oceans

ELS OCEANS proveïxen no només gran part de l’aliment que mengem, sinó també molts dels ingredients necessaris per a fer medicaments. A més, els nostres oceans generen més de la mitat de l’oxigen del planeta, absorbixen les emissions de carboni que originen els humans i regulen el clima.

Les amenaces que afronten els oceans

El canvi climàtic amenaça els esculls de coral, els mariscos i altres formes de vida marina. Els científics calculen que quasi tots els esculls, els quals sostenen almenys una quarta part de la vida marina coneguda, podrien morir en els pròxims 30 anys.

Els experts estimen que el 90% de les aus que obtenen aliment del mar poden haver menjat plàstic, i es creu que el plàstic dels oceans és el causant de la mort de milions d’animals marins cada any.

En 2022, António Guterres, secretari general de les Nacions Unides, va afirmar: «No hem cuidat dels oceans, i hui en dia afrontem el que podríem anomenar “una emergència oceànica”».

El nostre planeta: dissenyat per a sobreviure

Els oceans i la vida que hi ha en ells estan dissenyats per a mantindre’s nets i saludables sempre que no estiguen saturats degut a la contaminació humana. El llibre Regeneration: Ending the Climate Crisis in One Generation explica que quan es protegix una part de la mar del dany de la indústria, «la capacitat regenerativa innata dels oceans els permet netejar-se sense cap obstacle». Analitzem alguns exemples:

  • Els microorganismes anomenats fitoplàncton consumixen i emmagatzemen diòxid de carboni que, segons es creu, és el principal gas que causa el calfament global. Tan sols el fitoplàncton és capaç d’absorbir quasi la mateixa quantitat de diòxid de carboni que el que absorbixen tots els arbres, prats i altres plantes del nostre planeta.

  • Alguns microbis s’alimenten de residus de peixos morts i, d’esta manera, eviten que l’oceà es contamine. Després, estos microbis arriben a ser aliment d’altres criatures marines. Segons el portal sobre oceans de la Smithsonian Institution, «esta cadena alimentària manté els oceans nets i purs».

  • Moltes criatures marines utilitzen el seu sistema digestiu per a transformar les aigües àcides dels oceans —que danyen els corals, els mariscos i altres criatures— en aigües alcalines més saludables.

Què s’està fent per a solucionar el problema?

Gastar bosses i botelles d’aigua reutilitzables contribuïx a reduir la quantitat de plàstic en l’oceà

Si no entrara fem als oceans, no faria falta netejar-los. Així que els experts animen la gent a gastar bosses, utensilis i envasos reutilitzables en comptes d’usar articles de plàstic d’un sol ús.

Però açò no és suficient. Recentment, una organització del medi ambient va arreplegar en només un any 9.200 tones de fem que les marees van arrossegar a les platges de 112 països. Açò és tan sols una miŀlèsima part del fem que arriba als oceans cada any.

La revista National Geographic va informar que «l’acidificació dels oceans és probablement irreversible». Les criatures marines «s’enfronten a una economia global basada en combustibles fòssils barats. No és una lluita justa».

Raons per a tindre esperança. Què diu la Bíblia?

«La terra és plena de les teues criatures. Mireu el mar, immens per totes bandes; són incomptables els animals que s’hi mouen, des dels més menuts fins als més grossos» (Salm 104:24, 25).

El nostre Creador va fer els oceans amb la capacitat de regenerar-se per si a soles. Pensa en açò: si ell ha fet el mar i tota la vida marina, ¿no creus que és lògic pensar que tindrà el poder de revertir tot el mal que s’ha causat als nostres oceans? Llig l’article «Déu promet que el nostre planeta sobreviurà» en la pàgina 15 d’esta revista.