Salta al contingut

ARTICLE D’ESTUDI 2

Alabem a Jehovà en les reunions

Alabem a Jehovà en les reunions

«Et lloaré enmig del poble reunit.» (Sl 22:23 [v. 22 TNM])

CÀNTIC 59 Vine, cantem a Jehovà!

INTRODUCCIÓ *

1. Què sentia David per Jehovà, i què va fer mogut per eixe sentiment?

EL REI David va escriure: «El Senyor és gran i digne de tota lloança» (Sl 145:3). Ell estimava a Jehovà, i el seu amor el va motivar a alabar-lo «enmig del poble reunit» (Sl 22:23; 40:6 [22:22; 40:5 TNM]). Segur que tu també estimes a Déu i estàs d’acord amb estes paraules de David: «Sigues beneït, Senyor, Déu del nostre pare Israel, des de sempre i per sempre» (1Cr 29:10-13).

2. a) Com podem lloar a Jehovà? b) A quin repte s’enfronten alguns germans, i què analitzarem a continuació?

2 Una manera com podem lloar a Jehovà hui en dia és comentant en les nostres reunions. Ara bé, per a alguns germans és tot un repte. Ells desitgen participar en la reunió, però no s’atrevixen. Què poden fer per a superar esta por? I quins consells ens poden ajudar a tots a fer comentaris animadors? Abans de respondre estes preguntes, analitzem quatre raons per les quals comentem en les reunions.

PER QUÈ COMENTEM EN LES REUNIONS?

3-5. a) Segons Hebreus 13:15, per què comentem en les reunions? b) S’espera que tots comentem de la mateixa manera? Explica-ho.

3 Jehovà ens ha donat a tots el privilegi d’alabar-lo (Sl 119:108). Els comentaris que fem en les reunions són part del nostre «sacrifici d’acció de gràcies», o d’alabança, i ningú els pot fer per nosaltres (llig Hebreus 13:15). Creus que Jehovà espera que cadascun de nosaltres fem el mateix tipo de sacrifici, és a dir, de comentaris? Vegem-ho.

4 Jehovà és conscient que cada u de nosaltres té diferents habilitats i circumstàncies, i valora molt tot el que li podem oferir. Pensa en els sacrificis que ell acceptava dels israelites. Alguns li podien oferir una cordera o una cabreta. Però, si un israelita era pobre, tenia l’opció d’oferir «dos tórtoles o dos colomins». I si ni tan sols podia oferir-li dos aus, Jehovà acceptava «tres quilos de flor de farina» (Lv 5:7, 11). La farina era un producte més barat, però Jehovà també valorava este sacrifici sempre que fora «flor de farina», o farina de qualitat.

5 El nostre Pare amorós no ha canviat. Quan fem comentaris, no espera que tots siguem tan eloqüents com Apoŀló ni tan persuasius com Pau (Fets 18:24; 26:28). L’únic que vol és que comentem tan bé com puguem i té en compte les nostres limitacions. Recorda la viuda que va donar a Jehovà dos monedetes. Déu va valorar molt el que va fer perquè va donar tot el que tenia (Lc 21:1-4).

Quan comentem, tots eixim guanyant (Consulta els paràgrafs 6, 7) *

6. a) D’acord amb Hebreus 10:24, 25, quin efecte poden tindre en nosaltres els comentaris que escoltem en les reunions? b) Com podem demostrar que valorem les respostes dels germans?

6 Ens animem els uns als altres amb els comentaris que fem (llig Hebreus 10:24, 25). A tots ens agrada sentir comentaris variats en les nostres reunions. Ens emociona escoltar la resposta sincera i senzilla d’un xiquet o vore l’entusiasme amb què comenta algú que acaba de descobrir una veritat de la Bíblia. I apreciem molt els germans que s’armen de valor per a alçar la mà, encara que siguen tímids o estiguen aprenent el nostre idioma (1Te 2:2). Com podem demostrar que valorem els seus esforços? Una manera és donant-los les gràcies pels seus comentaris després de la reunió. Una altra és comentant nosaltres. D’esta manera, no només rebem ànim, sinó que també l’impartim (Rm 1:11, 12).

7. En quin sentit ens beneficiem quan comentem?

7 Comentar ens beneficia personalment (Is 48:17). Per què? En primer lloc, quan volem comentar, ens preparem millor per a la reunió. Així, obtenim un coneixement més profund de la Paraula de Déu. I, com més aprofundim, més capaços serem de posar en pràctica el que aprenem. En segon lloc, disfrutem més de les reunions perquè ens impliquem en el que s’analitza. I en tercer lloc, a l’esforçar-nos per comentar, és més fàcil que els punts que mencionem se’ns queden gravats en la memòria.

8, 9. a) Com diu Malaquies 3:16 que se sent Jehovà quan comentem? b) Quin repte afronten alguns germans?

8 A Jehovà li agrada que parlem de la nostra fe. Podem estar segurs que ell escolta els nostres comentaris i valora molt l’esforç que fem (llig Malaquies 3:16). Quan ens esforcem per complaure’l, encara que no sempre siga fàcil, ell ens beneïx (Ml 3:10).

9 Queda clar, doncs, que tenim bones raons per a fer comentaris en les reunions. Amb tot, a molts germans els fa por alçar la mà. Si és el teu cas, no et dones per vençut. A continuació, vorem principis bíblics, exemples reals i consells pràctics que ens ajudaran a participar més en les reunions.

SUPEREM LES NOSTRES PORS

10. a) Quina por tenim molts de nosaltres? b) Per què pot ser un bon senyal tindre por a comentar?

10 Se’t fa un nuc a l’estómac cada vegada que vols alçar la mà en la reunió? Si et passa, pensa que no eres l’únic. La veritat és que a la majoria de nosaltres ens posa nerviosos comentar. Però, per a poder superar les teues pors, has d’identificar quina és la causa d’este sentiment. Et fa por quedar-te en blanc o equivocar-te? Penses que el teu comentari no estarà a l’altura dels altres? En realitat, estes pors poden ser un bon senyal, ja que demostren que eres humil i reconeixes que els altres són superiors a tu. De fet, a Jehovà li agrada esta qualitat (Sl 138:6; Fl 2:3). Però també vol que l’alabes i que animes els germans durant les reunions (1Te 5:11). Recorda que Jehovà t’estima i et donarà el valor que necessites.

11. Quins principis bíblics ens poden ajudar?

11 Vegem a continuació alguns principis bíblics. Per exemple, la Paraula de Déu ens recorda que tots ens equivoquem quan parlem, siga pel que diem o per la manera com ho fem (Jm 3:2). Jehovà no espera que siguem perfectes, i els nostres germans tampoc (Sl 103:12-14). Ells són la nostra família, ens estimen i entenen que a vegades els comentaris no ens ixen com havíem pensat (Mc 10:29, 30; Jn 13:35).

12, 13. Què aprenem dels exemples de Nehemies i Jonàs?

12 Analitzem ara alguns exemples bíblics que et poden ajudar a superar les teues pors. Nehemies era el servidor d’un rei poderós, però es va posar molt trist quan es va enterar que les muralles i les portes de Jerusalem estaven en ruïnes (Ne 1:1-4). Imagina’t lo nerviós que estaria Nehemies quan el rei li va preguntar per què estava tan deprimit. Abans de contestar-li, va fer una oració ràpida. Per la seua part, el rei va ajudar molt el poble de Déu (Ne 2:1-8). Pensa també en l’exemple de Jonàs. Quan Jehovà li va demanar que anara a advertir els habitants de Nínive, va sentir tanta por que va fugir en direcció contrària (Jo 1:1-3). Però finalment, amb l’ajuda de Jehovà, va dur a terme la seua assignació. Gràcies al seu missatge, els ninivites se salvaren (Jo 3:5-10). Què podem aprendre d’estos dos relats? De Nehemies aprenem que és molt important orar abans de contestar, i de Jonàs, que Jehovà ens pot ajudar encara que tinguem molta por. Veritat que comentar en les reunions no és tan intimidant com anar a predicar als ninivites?

13 Quins consells pràctics et poden ajudar a fer comentaris que animen els germans? Vegem-ne alguns.

14. a) Per què ens hem de preparar bé les reunions? b) Quan ho podríem fer?

14 Prepara’t bé per a cada reunió. Si eres previsor i et prepares bé, et serà més fàcil comentar (Pr 21:5). Òbviament, no tots tenim els mateixos horaris. Per exemple, Eloise, una germana viuda de més de 80 anys, comença a preparar-se l’estudi de La Talaia a principis de setmana. Ella diu: «Disfrute més de les reunions si em prepare amb temps». Joy, que treballa a jornada completa, es prepara La Talaia el dia abans de la reunió. Ella comenta: «M’encanta tindre la informació fresca a la memòria». Ike, un ancià precursor que està molt ocupat, explica: «He notat que em va millor fer xicotetes sessions d’estudi durant la setmana que preparar-me tota la reunió d’una vegada».

15. Què implica preparar-se bé la reunió?

15 Com et pots preparar bé la reunió? Primer de tot, comença demanant a Jehovà que et done el seu esperit (Lc 11:13; 1Jn 5:14). Llavors, dedica uns minuts a fer una ullada a la informació que estudiaràs: analitza el títol, els subtítols, les iŀlustracions i els quadros. Després, estudia bé cada paràgraf i llig tants textos bíblics com pugues. Medita en la informació i centra’t en les idees que t’agradaria comentar. Com millor et prepares, més profit en trauràs i més fàcil et serà comentar (2Co 9:6).

16. Quines ferramentes tens disponibles, i com les utilitzes?

16 Si pots, utilitza les ferramentes digitals disponibles. Per mitjà de la seua organització, Jehovà ens proporciona ajudes per a que puguem preparar-nos bé les reunions. Per exemple, l’aplicació JW Library® ens permet descarregar publicacions al nostre dispositiu electrònic. D’esta manera, podem estudiar, o com a mínim llegir o escoltar la informació, en qualsevol lloc i en qualsevol moment. Alguns germans utilitzen esta aplicació per a estudiar mentres viatgen, o durant l’hora de dinar en la faena o en l’escola. La Watchtower Library i la BIBLIOTECA EN LÍNIA Watchtowerens permeten fer investigació de manera fàcil i ràpida sobre algun tema que vulguem conéixer amb més profunditat.

Com t’organitzes per a preparar-te les reunions? (Consulta els paràgrafs 14-16) *

17. a) Per què és bo que et prepares més d’un comentari? b) Què has aprés del vídeo Fes-te amic de Jehovà: Prepara’t un comentari?

17 Intenta preparar-te uns quants comentaris per a cada reunió. És important que ho faces perquè no sempre et donaran el comentari la primera volta que alces la mà. Segurament, altres germans també voldran comentar i pot ser que el germà que dirigix la reunió els done el comentari a ells. Algunes vegades, per tal de respectar el temps assignat, el germà haurà de limitar els comentaris. Per tant, no t’ofengues ni et desanimes si no pots comentar en els primers paràgrafs. Si et prepares unes quantes respostes, tindràs més oportunitats de participar. Una opció podria ser llegir un text de la Bíblia però, si pots, mira de preparar-te algun comentari amb les teues paraules. *

18. Per què hem de fer comentaris breus?

18 Fes comentaris breus. Normalment, els comentaris més animadors són curts i van al gra. Així doncs, esforça’t per fer comentaris breus, de menys de 30 segons (Pr 10:19; 15:23). Si fa molts anys que participes en les reunions, tens la responsabilitat de donar un bon exemple fent comentaris curts. Per què? Perquè si fas comentaris enrevessats i molt llargs, pots fer que altres germans se senten cohibits i pensen que ells no estan a la teua altura. A més, els comentaris breus permetran que més germans tinguen l’oportunitat de participar. Si eres el primer en comentar, dona una resposta directa i clara en comptes d’intentar explicar tot el paràgraf. Quan s’hagen analitzat els punts principals, pots afegir alguna idea addicional (consulta el quadro « Què puc incloure en els meus comentaris?»).

19. Com et pot ajudar el germà que dirigix l’estudi, però què hauries de fer tu?

19 Dis-li al germà que dirigix l’estudi que t’agradaria comentar en un paràgraf en concret. Si tries esta opció, avisa el germà amb prou de temps abans que comence la reunió. Quan arribe el paràgraf, alça la mà en seguida i ben alt perquè el germà et puga vore.

20. Per què podem dir que les reunions són com un sopar amb els germans de la congregació?

20 Imagina’t que uns germans de la congregació et conviden a un sopar i et demanen que prepares alguna cosa per a menjar. Pot ser que al principi et poses un poquet nerviós, però segur que al final t’esforçaràs per portar alguna cosa que els agrade a tots. Les reunions de congregació també són com un sopar amb els germans. El nostre amfitrió és Jehovà i ha preparat un banquet espiritual per a que disfrutem de la reunió (Sl 23:5; Mt 24:45). Ell es complau quan aportem lo millor que li puguem donar, encara que siga un detall. Per tant, prepara’t bé i comenta tant com pugues en la reunió. Així, no només t’alimentaràs espiritualment, sinó que duràs un bon regal per a compartir amb els germans de la congregació.

CÀNTIC 2 El teu nom és Jehovà

^ § 5 Igual que el salmiste David, tots estimem a Jehovà i ens encanta alabar-lo. En les reunions de congregació tenim una bona oportunitat per a demostrar-ho. Aixina i tot, a alguns se’ns fa difícil comentar en les reunions. Si a tu també et passa, este article t’ajudarà a identificar les teues pors i a vore com les pots superar.

^ § 17 Visita el nostre lloc web jw.org i mira el vídeo Fes-te amic de Jehovà: Prepara’t un comentari. Ves a ENSENYANCES BÍBLIQUES > XIQUETS.

^ § 63 DESCRIPCIÓ DE LA IĿLUSTRACIÓ: Germans d’una congregació disfrutant d’un estudi de La Talaia.

^ § 65 DESCRIPCIÓ DE LA IĿLUSTRACIÓ: Alguns germans que en la imatge anterior apareixien participant en l’estudi de La Talaia dediquen temps a preparar-se per a la reunió, encara que tenen circumstàncies diferents.